

Macierzanka tymianek FARM-VIT to gatunek rośliny należący do rodziny jasnowatych. Zwyczajowo nazywany jest też tymiankiem pospolitym, tymiankiem właściwym. Ziele tymianku zawiera od 0,75 do 3,5% olejku którego głównymi składnikami są tymol i karwol. Właśnie wzajemny stosunek obu tych fenoli odpowiada za walory smakowe przyprawy. Tymianek ze względu na swój silny, charakterystyczny aromat dodawany jest do marynat i wywarów mięsnych z wołowiny, kaczki, królika. Niweluje specyficzny zapach ryb. Dodaje się go również do pieczeni, mięs mielonych, pasztetów, kotlecików wegetariańskich z cieciorki, soczewicy, czy fasoli.
Składniki
100% tymianek.
Sposób użycia
Dodawać do wybranych potraw, wedle własnego uznania.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Składniki
100% tymianek.
Sposób użycia
Dodawać do wybranych potraw, wedle własnego uznania.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Macierzanka tymianek FARM-VIT to gatunek rośliny należący do rodziny jasnowatych. Zwyczajowo nazywany jest też tymiankiem pospolitym, tymiankiem właściwym. Ziele tymianku zawiera od 0,75 do 3,5% olejku którego głównymi składnikami są tymol i karwol. Właśnie wzajemny stosunek obu tych fenoli odpowiada za walory smakowe przyprawy. Tymianek ze względu na swój silny, charakterystyczny aromat dodawany jest do marynat i wywarów mięsnych z wołowiny, kaczki, królika. Niweluje specyficzny zapach ryb. Dodaje się go również do pieczeni, mięs mielonych, pasztetów, kotlecików wegetariańskich z cieciorki, soczewicy, czy fasoli.